Wat te doen met het opgebouwde online leven?

In onze moderne, digitale wereld speelt ons online leven een grote rol. Maar wat gebeurt er met al deze digitale profielen en gegevens wanneer iemand komt te overlijden?

Het beheer van social media-accounts na overlijden is een belangrijk aspect van digitale nalatenschap. Moeten deze accounts worden verwijderd of kunnen ze juist dienen als een gedenkplek ter herinnering aan de overledene? In deze blog bespreken we de mogelijkheden per platform.

Social media accounts bewaren of verwijderen

Moeten de accounts verwijderd worden of mogen ze blijven bestaan ter nagedachtenis?
 

1. Facebook
De pagina kan verwijderd worden of er kan een memoriam-status geven worden aan de pagina. Wanneer de pagina een memoriam-status heeft kan er niet meer ingelogd worden op de pagina. Meer informatie kunt u hier vinden.

 

2. Instagram
Net zoals bij Facebook kan er ook op Instagram gekozen worden voor verwijderen of voor een herdenkingsstatus. Over het verwijderen van de pagina kunt u hier meer informatie vinden. Over het geven van de herdenkingsstatus kunt u hier meer informatie vinden.


3. LinkedIn
Een LinkedIn account kan alleen verwijderd worden. U kunt het account als familielid laten verwijderen, maar ook als u een collega of zakenrelatie was. U kunt hier meer informatie vinden over het verwijderen van de LinkedIn pagina.


4. Twitter
Bij Twitter is het alleen mogelijk om de pagina te verwijderen. Een herdenkingsstatus is niet mogelijk. Bij Twitter kan alleen een familielid of een ander bevoegd persoon het account verwijderen. Dit kan gedaan worden door dit formulier in te vullen.


5. Pinterest
Ook bij Pinterest heeft u alleen de mogelijkheid om het account te verwijderen. Een Pinterest account verwijderen kan gedaan ook via een online formulier gedaan worden. Dit formulier kunt u hier vinden.


6. Snapchat
Ook Snapchat is een account die in het rijtje van social media hoort. Bij Snapchat is er geen aparte pagina waarop een aanvraag gedaan kan worden voor het verwijderen van het account in verband met overlijden. Meer informatie over het verwijderen van het account kunt u hier vinden.


7. TikTok
Net zoals bij Snapchat heeft ook TikTok nog geen pagina voor het deactiveren van een account na overlijden. Er bestaat wel een algemene pagina waar een aanvraag gedaan kan worden om een account te verwijderen. Klik hier om naar de algemene pagina te gaan.

Google, Apple en Microsoft

Naast de bekende social media accounts kunnen er ook nog accounts zijn bij YouTube, Gmail, Google drive en Apple

1. Google
Onder Google vallen verschillende diensten zoals YouTube, Gmail en veel accounts van Samsung zitten ook gekoppeld aan dit account. Bij Google kunt u het account opzeggen door online dit formulier in te vullen.

Handig om te weten is dat u bij Google inactiviteitsvoorkeuren kan doorgeven. Dus wanneer er langere tijd geen activiteit in het accounts is geweest kan er iemand een melding krijgen. Er moet dan wel worden aangegeven wie de pagina mag beheren wanneer er een langere tijd geen actie is geweest. Dit kan gedaan worden op deze pagina.

 

2. Apple accounts

Recentelijk heeft Apple een digitale Erfenis toegevoegd aan hun systeem. Hiermee kuntu mensen als erfeniscontact aanwijzen zodat ze na uw overlijden toegang hebben tot uw account en persoonlijke gegevens.

Zo zorgt u ervoor dat uw dierbaren nog inzage hebben tot uw foto's, bestanden en persoonlijke gegevens. Al deze gegevens kunnen uw erfeniscontacten bekijken en downloaden. Het instellen van deze erfeniscontacten moet worden gedaan voor het overleiden. Alleen de personen die u aangeeft als contactpersoon hebben toegang tot deze gegevens.

Let op! Deze functie is alleen beschikbaar vanaf iOS 15.2, iPadOS 15.2 en macOS Monterey 12.1.

Lees hier meer over de Digitale erfenis functie van Apple.

 

3. Microsoft
Ook bij Microsoft zijn er verschillende producten waar een account voor nodig is. Outlook voor de mail en Word om teksten in te typen zijn allemaal van Microsoft. Microsoft zegt dat ze de privacy van klanten willen beschermen en daarom geven ze niet zomaar toegang tot een account. U kunt gelukkig wel een verzoek indienen om toegang te krijgen tot een pagina. Een mailtje met de vraag of u toegang mag tot een account heeft geen zin. U moet via een vonnis of formele dagvaarding de aanvraag indienen. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden tot de diverse Microsoft-services.

Tweestapsverificatie

Goed om te weten: steeds vaker is er een tweestapsverificatie ingesteld. Dit houdt in dat u 2 stappen moet doen voor het inloggen in het account. Bijvoorbeeld eerst met het mailadres en het wachtwoord. Daarna moet u nog een code op uw telefoon invoeren en dan bent u pas ingelogd.